A  nostra cuina no coneix el bou, i aquesta cararística la fa notòriament  incompleta, tenint compte que la carn d'aquest animal és un dels  elements bàsics de l'alimentació humana en els països de pastres fines i  regalimants, que, segons diuen; són els que van al davant. 
A  la part anomenada seca ďaquesta península, és pràcticament impossible  ďimaginar l’existència del bou utilitzat per a l’alimentació humana. En  el nostre país el bou és molt rar; existiria en més abundància si  plogués com els pagesos desitjarien i si els prats í les pastures fossin  més frescals. Però el cas és que plou poc. En definitiva, el clima és  turístic més que agrari. Això vol dir que el clima és bo a l'Estat i més  aviat mediocre per als qui vivım -sense trampa, perquè n'hi ha hagut  molta aquests últims anys - en aquest país tan incert i inaferrable.
El  bou és un animal que ha llaurat secularment les terres del món romà,  que des de fa tants de segles contribueixen a l'alimentacíó general. Ha  llaurat bé: d'una manera profunda, lenta i admirable. En la meva  joventut, en totes les masies hi havia un parell de bous per a llaurar  els camps. Aquests parells, els hem vistos desaparèixer amb el pas de la  gent del meu temps. A la part del litoral, els bous han desaparegut  totalment. Ara, tot ho fan a màquina. A la mitja muntanya han anat molt  de baixa, substituïts primer pels animals de peu rodó i després per les  arades mecàniques. Només en la muntanya es mantenen els bous, però les  cases s'estan despoblant. Es pensen que viuran millor anant a les terres  baixes i convertint-se ee en obrers industrials. Les decisions humanes  són fatídiques i inqüiestionables i l'única cosa que es desprèn de la  Providència és un escepticisrne insondble. Si més no, el bou és un  animal tranquil, lent, bondadós, que viu sense fer mal a ningú.
Josep Pla. El que hem menjat. Ed. Destino

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada