23 d’abril 2009

El Bou de Mesa - Occitània

From Bous del món

Mesa (Mèze en francès) és una població occitana del Llenguadoc, propera a Montpeller.

La història del bou de Mesa es remunta a l’any 59 de la nostra era. Durant aquest període, una pobra família, vinguda dels voltants de Béziers, va venir establir-se sobre les vores de l’Estany de Thau. Aquesta família vivia de la pesca a l’estany però també de l’agricultura, ajudada en el seu treball per un parell de bous.
Gràcies a la instal·lació d’aquesta família, es va establir una població, sent a l’origen del poble portuari de Mesa. Però per desgràcia, el primer bou va morir i tot seguit el segon també va morir. Es va decidir conservar la pell d’aquest últim, sent sens dubte el més bonic. La seva despulla va ser llavors conservada com una relíquia estesa sobre un maniquí de fusta, i se’l va passejar cada any per a les grans ocasions. Més tard quan aquesta pell va estar massa usada, es va construir un bou sobre una carcassa de fusta, molt més gran que la talla normal d’un bòvid i recobert d’una roba fosca. Aquesta tradició encara existeix actualment. Així la carcassa la porten vuit homes. Un d’ells està s’encarrega d’accionar el cap i les mandíbules de l’animal per mitjà d’una petita barra de fusta. Un altre home manté entre les seves mans un barril recobert d’una pell d’oca tensa, travessada en el seu centre per una corda tensa, que fent-la relliscar entre l’índex i el polze, allò produeix llavors un mugit semblant al del bou. En l’exterior, el guia, armat d’un llarg fibló, mana l’animal.
La carrera de l’animal totèmic als carrers de Mesa és imprevisible. En tot moment, pot córrer i pot fins i tot atacar sobre els que es posen al seu camí. El bou llença guitzes, i es mou al ritme de la música que l’acompanya. Amb les seves amples banyes, allunya els més intrèpids que volen oposar-se a ell.
El Bou de Mesa es troba en totes les festes públiques, sobretot en el moment de la festa de Mesa que té lloc el 19 del mes d’agost. Aquesta festa dura tres dies, sempre amb les sortides del Bou. En el moment d’aquesta festa, com en altres pobles del Llenguadoc, l’animal és beneït pel rector a la plaça de l’església. Després el bou fa una visita a l’alcalde.
El bou de Mesa surt sovint a la història del poble: el 1229, rep el bisbe d’Agde, El 1562, era del seguici del príncep de Condé passant a Mesa. El 1701 va participar activament en les festes organitzades en el moment del pas dels prínceps de Borgonya i de Berry. El 1921, per a les festes organitzades a favor de la universitat de Montpeller, i va passar que el president de la república, Millerand va haver d’abandonar l’estrada dels representants oficials en el moment de pas del bou. La multitud va creure que Millerand havia tingut por del bou. Per salvar la situació, Magallon, diputat de l’Hérault, va venir de cara al monstre i va saludar el bou.