16 de març 2011

Trobat el Bou de foc, l'avi del Bou de Reus


Gràcies a la excel·lent feina del Marc Navarro (IMAC) i l'(in)combustible Salvador Palomar (Arxiu) als terrenys de l'antic taller de la Pirotècnia Espinós, a finals de l'estiu passat, es va trobar, entre molt d'altre material pirotècnic, un bou de foc.

El Marc i el Salvador estaven fent una recerca sobre la Pirotècnia Espinós, fundada el 1868, i la seva relació amb la festa d'aquella data ençà. Precisament els resultats d'aquesta recerca els faran públics aquest dijous 17 de març a les 19:30 a l'Arxiu i una mostra del fons documental, dins el cicle «El document del mes»..

Naltros, por la cuenta que nos trae, ens fixem en la cirereta de l'estudi, el Bou de foc que han trobat, un vestigi palpable que han trobat del passat dels bous festius a la nostra ciutat. Ens fa una especial il·lusió veure que a través de la creació del Bou de Reus l'any 2004 havíem recuperat, sense saber-ho l’esperit d’un element de la ciutat. Normalment les coses van al revés, es troba un document i es recrea. Sí que sabíem que des del 1343 hi havia hagut bous a Reus, però teníem el convenciment que eren bous vius i no pas figures creades per la mà de l'home. Aquest bou de Reus ha estat una troballa inesperada.


No només això, sinó que la troballa del bou de foc reforça la nostra legitimitat d'existir. No som cap invent com ens han dit més d'una vegada, fins i tot gent amb "reputació" d'intel·lectual. Tot i que  estem convençuts  que pel sol fet d'haver decidit existir ja tenim tota la legitimitat del món, però sempre et dóna una alegria saber que la història et dóna la raó. I de fet el bou de foc i el Bou de Reus tenen paral·lelismes:


Òbviament que un paral·lelisme seria la forma: els dos són bous. La segona és que, malgrat que no es demostri el contrari, cap dels dos no ha desfilat a les professons, fent que hi hagi festa popular i tradicional a banda del Seguici oficial. La tercera és que cap dels dos pertany al Municipi, de manera que no han quedat a les ordres dels polítics de torn sinó exclusivament a les mans de les persones que els treuen. En canvi el bou de foc, bàsicament porta pirotècnia, mentre que el Bou de Reus no ha estat pensat per ser una bèstia de foc, malgrat que una nit a l’any, per barraques, faci una excepció.


Què és un bou de foc i com funciona ho podeu llegir en aquest anterior post que enllacem aquí.

 
Parlant de futur, la intenció és que el bou de foc, o una rèplica rejovenida, aviat torni a campar pels carrers i places de Reus. En un principi la colla del Bou, tal com ens pertoca en temes bovins, havíem plantejat assumir aquesta fita, però evidentment estaríem disposats a parlar, col·laborar o cedir el pas si així es veu convenient, a qualsevol colla de gent que volgués fer seu aquest nou repte festiu.

I tot esperant que ja sigui demà per anar a veure altra vegada el bou de foc, aquesta vegada ja restaurat, tornem a felicitar al Navarro i al Palomar, felicitar i donar les gràcies per la troballa.



Per cert, si sou de Catalunya Caixa i voleu ajudar a la recuperació del Bou de foc. Voteu-nos!!!