14 d’abril 2009

Bous dels Països Catalans

From PERAFORT (2-7-2006)

El Gerard Pouget s’ha currat un estudi dels Bous dels Països Catalans, us l’anirem penjant per fascícles:

Aquesta recerca no pretén ser un treball exhaustiu sobre l’existència de bous festius als Països Catalans, simplement n’és una petita ressenya per mostrar la riquesa i diversitat morfològica i funcional d’aquesta figura del bestiari històric tradicional.

MORFOLOGIA
Tradicionalment, en el món dels diables, els bous de foc són petites figures o estructures amb una màscara de brau, la funció de les quals és fer d’aparell per col·locar-hi en tots els racons pirotècnia. Aquests bous s’encenen en el punt àlgid dels correfocs, protagonitzant així un dels moments més esplendorosos de la festa del foc. Trobem bous semblants a Navarra, anomenats toritos de fuego i, més lluny, a Mèxic, on apareixen els toros de fusta carregats de petards i bengales en la majoria de festes que van acompanyades de pirotècnia.

Per altra banda, i per analogia als dracs tradicionals, també han aparegut bous que combinen una figura molt més treballada escultòricament i que tenen diversos punts de foc situats per tot el cos, però que en cap moment són carregats de tanta pirotècnia. En alguns casos, fins i tot, en trobem sense pirotècnia. La funcionalitat d’aquests bous combina l’element de foc, de protocol i d’animació.