14 d’abril 2009

Momerotes de Mataró

From Bous dels Països Catalans

From Bous dels Països Catalans

Les momerotes de Mataró són dues figures –mare i filla– que tenen el cap de bou i el cos de mulassa. El mot momerota s’utilitza en la zona del Maresme per designar allò estrany. L’origen de la momerota el trobem al Costumari català de Joan Amades, on parla d’una momerota feta de barnilles a Canet de Mar que actuava dins les festes del Carnestoltes. Aquesta Momerota tenia un cap indefinit però això sí, unes grosses banyes que servien per empaitar i espantar tothom. Segons sembla, el dimarts de Carnestoltes era abatuda a trets per la gent de la vila. La Momerota, sagnava mentre estava ajaguda, i la gent anava a recollir amb galledes aquella sang –realment era vi–, que es bevia al mig de la plaça. Pot ser que per proximitat també s’hagués estès aquest acte a Mataró.
La Momerota de Mataró sorgeix l’any 1979 per la iniciativa popular de recuperar aquesta figura.
A l’hora de dissenyar-la, el seu constructor –l’actor mataroní Boris Ruiz– va optar per fer-li cap de bou –amb cartró pedra– i cos de mulassa –amb ferro–, i seria portada per dues persones.
La seva primera aparició fou per Carnestoltes, tal i com mana la tradició, però la seva
presentació oficial va ser el 25 de juliol de 1979. Tres anys més tard, en el marc de les festes de les Santes del 1982, la Momerota va portar al món la Momeroteta, sorgida de l’aclamació popular de la primera figura. La Momerota i la Momeroteta tenen els seus balls propis, ideats per Montse Calsapeu i estrenats el mateix dia de la presentació de les figures.
Text de Gerard Pouget