24 d’octubre 2011

Rifa de panellets a la Taverna Despertaferro


El Bou, en col·laboració amb el Casal Despertaferro, el proper diumenge 30 d'octubre al vespre farà la seva rifa de confitura i panellets a la Taverna Despertaferro. Si teniu sort us podeu emportar confitura, panellets boníssims de Cal Cabré i Cal Sistaré, ampolles de vermut o d'altres productes reusencs per poder celebrar tal com toca la Castanyada. I si no, doncs haureu passat l'estona amb un bon ambient i sabent que mentre participeu en un acte tradicional, ajudeu a recollir fons per finançar les obres del Casal.
I si sou micromecenes del Casal, tindreu números gratuïts.

Si voleu saber més de les rifes de panellets seguiu llegint... 


Les rifes

A Reus, el costum d'elaborar, rifar i menjar panellets està força arrelada i ha perviscut fins als nostres dies. Joan Amades ens explica que antigament els pastissers reusencs feien uns panellets amb escorça de síndria. D'aquests, avui no se'n fan, però a moltes cases i a les pastisseries es poden trobar aquests dies panellets de tot tipus.
Les rifes de panellets es mantenen amb total vigència a la nostra ciutat, organitzades, com és costum, per associacions culturals o esportives.
La rifa es basa en l'aposta oral. Hi ha una taula amb tres persones: dues, encarregades de recollir i anotar les apostes, i l'altra, encarregada de fer girar el bombo, on hi ha vint boles, numerades de l'1 al 20. Hom pot apostar els plats que vol a cada número i cada aposta val una determinada quantitat de diners. Quan la majoria de números estan coberts, qui fa anar el bombo crida …i va bola!, i en treu una. Aquells que han jugat al número guanyador reben els plats –o els punts bescanviables– corresponents al valor de la seva aposta. A més de plats de panellets i confitura, hom pot escollir lots, ampolles de vermut o d'altres licors.
Salvador Palomar