07 d’agost 2014

La bèstia de la festa

Un altre apunt a La Teiera del Palomar que cal repassar, Posted on 

Des d’aquest dimarts, 10 de juny, i fins al 27, a l’espai de la plaça de la Llibertat del Museu de Reus es pot veure, al costat de l’exposició «Ara toca festa», una mostra sobre el Bou de Reus, que aquest any celebra el seu desè aniversari.
cartell-bou-A3
Aquesta petita mostra, que inclou la presència del Bou, vol apropar-nos a la importància d’aquest animal a la nostra tradició cultural, amb algunes notícies sobre els costums festius reusencs relacionats amb la bèstia, com el bou enflocat o el bou i arròs com a àpat característic de les celebracions reusenques. Ens parla també de la figura del Bou festiu, bastit el 2004 per iniciativa d’una colla de joves vinculats al Casal Despertaferro, obra de Manel Llauradó.
El Bou de Reus és una bèstia festiva que participa a les festes majors, amb personalitat pròpia i actes específics. La colla, a més, ha impulsat altres activitats, com la recuperació delbou i arròs com a menjar típic de Sant Pere, organitzant un sopar popular, la participació en la festa dels Innocents o en el Carnaval, l’organització d’una rifa de panellets i confitura per Tots Sants…, a banda de realitzar nombroses sortides a Reus i altres poblacions. Un component que defineix el Bou de Reus és la seva implicació reivindicativa, nacional i social, com a colla festiva, participant en les manifestacions de la Diada de l’Onze de Setembre i altres mobilitzacions populars.
Com és habitual en l’associacionisme festiu contemporani, el Bou ha generat productes de referència, com samarretes o, enguany, la figura de goma, que s’afegeix a les reproduccions ja existents d’elements de la nostra festa major. La mostra també inclou una projecció d’imatges que fan un repàs a la trajectòria d’aquests deu anys. L’exposició es pot visitar, de dimarts a divendres, de 5 a 8 de la tarda. Els dissabtes, matí i tarda, d’11 a 2 i de 5 a 8. L’entrada és lliure.
expoboureus
En alguns moments el Bou no hi serà per a poder participar a la festa al carrer, però al voltant de la diada de Sant Joan estarà acompanyat del Bou de Mesa (Occitània), una de les figures més antigues del bestiari europeu, que ha estat convidat amb motiu dels 10 anys del Bou de Reus.